Moussaka med paprika & fetaost

En variant av en grekisk klassiker, med fetaost och grillad paprika.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1 kg aubergine - ca
  • 2 tsk salt
  • olivolja
  • 3 röda paprikor

Köttfärssås

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 500 g lammfärs
  • 1 burk krossade tomater - á 400 g
  • 1 tärning köttbuljong
  • 2 tsk rosmarin
  • salt
  • peppar - nymalen

Ostsås

  • 75 g smör
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 7 dl mjölk
  • 1 krm muskot
  • salt
  • peppar - nymalen
  • 200 g fetaost

Gör så här

  1. Skiva auberginerna på längden. Varva aubergine och salt i en skål. Lägg på en assiett med en tyngd på. Låt dra cirka en timme. Sätt ugnen på 250 grader. Häll av auberginerna i ett durkslag. Torka av skivorna och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med olivolja. Dela och kärna ur paprikorna. Lägg även dem på plåten.

  2. Rosta grönsakerna i mitten av ugnen. Auberginen i cirka 15 minuter och paprikan i cirka 20 minuter. Dra av skalet.

  3. Köttfärssås: Hacka lök och vitlök. Fräs i olivolja utan att det tar färg. Lägg i färsen och stek den grynig. Tillsätt tomater, buljong och rosmarin. Koka under lock i cirka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  4. Ostsås: Smält smöret och rör ner mjölet. Späd ut med mjölken, lite i taget. Sjud såsen i 5-10 minuter, rör om då och då. Smaka av med muskot, salt och peppar. Smula ner osten.

  5. Själva moussakan: Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Varva aubergine, paprika, köttfärssås och ostsås i en ugnsfast form. Börja med ostsås och avsluta med aubergine och ostsås.

  6. Gratinera i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Låt gärna moussakan vila under folie i cirka 10 minuter innan den serveras.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök