Moussaka med aubergine, lammfärs och fetaost

Grekisk gratäng med aubergine, lammfärs och fetaost.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 2 auberginer
  • 3 msk olivolja
  • 1 gul lök - finhackad
  • 2 vitlöksklyftor - hackade
  • 400 g lammfärs
  • 750 g krossade tomater
  • 2 msk mörk oxbuljongfond - konc.
  • 1 tsk timjan
  • 2 krm kanel - malen
  • salt
  • svartpeppar
  • 200 g fetaost

Sås

  • 500 g turkisk yoghurt
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 krm muskotnöt - riven
  • 1 msk acaciahonung
  • salt
  • peppar
  • 2 äggulor
  • 2 dl lagrad ost - riven

Gör så här

  1. Skölj och skiva auberginerna tvärs över i 1/2 centimeter tjocka skivor. Lägg skivorna i ett durkslag och salta mellan varven. Låt dem ligga och vätska av sig, cirka 30 minuter. Torka av skivorna på hushållspapper. Stek skivorna i olivolja i en stekpanna. Ställ åt sidan.

  2. Hacka och fräs lök och vitlök i 1 msk olivolja. Smula ner lammfärsen, låt den brynas med och bli smulig. Späd med tomatkross och tillsätt oxfond, timjan och kanel. Låt såsen småkoka, cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  3. Häll yoghurt i en kastrull och vispa ner vetemjölet. Låt koka upp under omrörning. Ta kastrullen från plattan och tillsätt muskot, honung, salt, peppar, äggulor och riven ost.

  4. Varva aubergineskivor, smulad fetaost och köttfärssås i en smord ugnssäker form. Avsluta med aubergine och ostsås. Gratinera i ugnen, 225 grader, cirka 30 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Christina Asplund

Recept från Mitt kök