Moules marinières

En klassiker som passar i alla sammanhang. Tänk dock på att musslor är allra bäst under månaderna som slutar på r, alltså inte under maj, juni, juli och augusti. Tid cirka 30 minuter
Mitt Kök
Moules marinières
MAGNUS CARLSSON

Ingredienser

  • 2 nät blåmusslor - färska
  • 0,5 röd chili
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 stora morötter
  • 2 msk olivolja
  • 4,5 dl vitt vin
  • 4,5 dl grädde
  • 0,5 kruka timjan
  • salt
  • svartpeppar

Förslag på tillbehör

  • pommes frites
  • bröd - gott
  • aioli - köp själv eller gör egen

Gör så här

  1. Lägg musslorna i en stor bunke och skölj dem noga under rinnande kallt vatten i cirka 5 minuter. Skrapa därefter bort det ”skägg” som ibland sitter längs med kanterna, det går enklast med en vass skalkniv. Ta bort trasiga musslor.

  2. Finhacka chili, lök och vitlök. Tärna moroten fint. Hetta upp en vid kastrull med olivolja och fräs chili, lök och vitlök tills de mjuknat. Tillsätt morötterna och bryn tills moroten börjar mjukna.

  3. Höj värmen till maxvärme och lägg ner musslorna. Låt allt fräsa ett par minuter, lägg på ett lock men rör runt då och då under tiden.

  4. Slå på vin, grädde och timjanblad och låt koka under lock i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med bröd, pommes frites och aioli.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök