Moules marinières

Moules marinières, fiskar­hustruns musslor, är en klassiker i det franska köket. Riktig festmat, lätt att laga dessutom.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2 kg blåmusslor - färska
  • 2 schalottenlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 3 dl vitt vin - torrt
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 knippa bladpersilja

Tillbehör

  • baguette

Gör så här

  1. Skrubba musslorna noga i kallt vatten. Dra loss eventuellt skägg. Släng bort de musslor som är trasiga och dem som är öppna och inte stängs när de knackas i köksbänken.

    Foto: Helén Pe

  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i en gryta ca 3 min. Häll i vinet och låt koka upp. Lägg musslorna i grytan och koka under lock ca 5 min.

    Foto: Helén Pe

  3. Ta upp musslorna med hål­slev. Släng bort de musslor som inte öppnats. Häll grädden i grytan och låt koka upp. Krydda med salt och peppar. Strimla persiljan. Lägg tillbaka musslorna i grytan och strö över persilja.

    Foto: Helén Pe

  4. Fördela musslorna i djupa tallrikar och häll över gräddskyn. Servera genast med bröd. 

    Foto: Helén Pe

Cecilia Lundin, matredaktör, om receptet:

”Musslor är klimatsmart mat, de tar upp näring direkt ur vattnet och renar havet från bland annat kväve och fosfor. Välj så jämnstora musslor som möjligt så blir de färdigkokta samtidigt. ”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!