Moules marinières med körsbärstomater och basilika
Moules marinières med körsbärstomater och basilika är en klassisk moules marinières fast med italienska smaker i form av tomater och basilika. Musslor är inte bara goda – de är också billiga och klimatsmarta. Dessutom finns det en bred variation av sätt att smaksätta dem.
Ingredienser
-
1 kg
blåmusslor
-
250 g
körsbärstomater
- blandade färger
-
2
schalottenlökar
-
3
vitlöksklyftor
-
2 msk
olivolja
-
2 dl
vitt vin
- torrt
-
1 dl
vatten
-
1 msk
fiskfond
- konc
-
0,25 tsk
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
-
0,5 dl
basilika
- hackad
Tillbehör
-
brytbröd
- se recept
Gör så här
-
Rensa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta de som är trasiga och de som inte sluts när de knackas i köksbänken.
-
Halvera tomaterna. Skala och finhacka lök och vitlök.
-
Fräs lök och vitlök på svag värme i olja 2–3 min. Tillsätt tomaterna och fräs ca 1 minut. Lägg i musslor och tillsätt vin, vatten, fond, salt och peppar. Lägg på ett lock och låt koka 3–5 min. Rör om då och då.
-
Kasta de musslorna som inte öppnats. Strö över basilika och servera direkt med brytbröd för att doppa i spadet.