Moules frites - recept på klassisk rätt med musslor

Moules frites - recept på klassisk rätt med musslor och pommes frites. En populär bistrorätt med ursprung i Belgien och norra Frankrike. Bäst är musslorna nykokta i en sås av musselbuljong, vin och grädde serverade med frasiga pommes frites till. Ett bra alternativ om man inte vill fritera är att ugnsbaka strimlad potatis tills den blir frasig.

Moules frites - recept på klassisk rätt med musslor
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 kg blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl persilja - finhackad + 2 msk
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 1 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 krm salt - ev

Tillbehör:

  • pommes strips - med örtaioli se recept, eller baguette

Gör så här

  1. Skrubba och skrapa musslorna rena. Ta bort ”skägget” som kan sticka ut. Släng bort alla trasiga musslor och de som inte stängs när de knackas i köksbänken.

  2. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs lökhacket i smör i en gryta. Löken ska bli väl tillagad så att sötman kommer fram men den ska inte bli brynt. Tillsätt 1/2 dl persilja, vin och vatten.

  3. Koka upp och lägg i musslorna. Koka musslorna under lock 5–8 min. Häll upp dem i ett durkslag som är ställt över en skål så att musselbuljongen tas tillvara. Släng bort de musslor som inte öppnats. Täck musslorna med ett lock så att de inte kallnar.

  4. Häll tillbaka musselbuljongen i kastrullen och låt koka ca 2 min. Häll i grädden och låt koka upp. Krydda med salt om det behövs. Lägg tillbaka musslorna i såsen och vänd runt dem försiktigt. Strö över 2 msk persilja. Servera musslorna med pommes strips eller baguette vid sidan om.

Vad tyckte du om receptet?

BLÅMUSSLOR

Blåmusslor odlas huvudsakligen på linor eller nät i havet, främst längs Västkusten. Noggrannhet vid skrubbning är a och o för att få en god musselbuljong.

PERSILJA & SCHALOTTENLÖK

Bladpersilja eller kruspersilja spelar inte så stor roll bara den är färsk och finhackad

Schalottenlök är mild och ger små fina lökbitar, passar därför bra till musslor.

TIPS! Vinet ska vara friskt och inte ha lagrats på ek.