Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Morotssoppa med ingefära och kokos

En len och god mixad soppa med smak och färg av gurkmeja, ingefära, chili och vitlök. Gör egna rotfruktschips att toppa soppan med eller köp färdiga.

Christina Asplund
Morotssoppa med ingefära och kokos
Morotssoppa med ingefära och kokos
Morotssoppa med ingefära och kokos
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 500 g morötter
  • 200 g palsternackor
  • 100 g persiljerötter
  • 3 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk ingefära - färsk, riven
  • 1 bit gurkmeja - färsk (ca 7 cm)
  • 1 l vatten
  • 2 msk konc grönsaksfond - eller kycklingfond
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 250 ml kokosmjölk - krämig (18 %)
  • 1 msk citron - pressad

Tillbehör

  • 1 msk olivolja
  • rotfruktschips
  • bröd - rödbetsbröd, se recept

Gör så här

  1. Skala och skär morötter, palsternacka och persiljerötter i bitar. Skala och skär lök och vitlök i bitar. Halvera chilin på längden och kärna ur den.

  2. Fräs rotfrukter, lök, vitlök och chili i olja i en stor gryta i ca 5 min tills löken blir glansig och mjuk.

  3. Skrapa ingefära och gurkmeja med en tesked och riv fint på rivjärn. Blanda ner ingefära och gurkmeja i grytan. Koka upp vattnet och häll det i grytan. Tillsätt fond, salt och peppar. Koka upp soppan och låt sedan sjuda under lock i ca 20 min.

  4. Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt kokosmjölk och rör om. Smaksätt med citronsaft.

  5. Häll soppan i skålar. Ringla över olja och garnera med rotfruktschips. Servera med rödbetsbröd.

Gör så här

  1. Gör rotfruktschipsen på samma sätt som jordärtskockschipsen eller köp färdiga chips.

Vad tyckte du om receptet?