Morotskaka – sockerfritt recept

Recept på sockerfri morotskaka. Täck den goda morotskakan med en läcker frosting. Garnera med lite skal av lime, apelsin eller citron.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

Morotskaka

  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 dl pofibrer
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 2 tsk kanel - malen
  • 1 tsk kardemumma - malen
  • 0,5 tsk ingefära - torkad, malen
  • 3 ägg
  • 2 dl lättströ - eller sötströ
  • 3 morötter - finrivna
  • 1,5 dl vispgrädde
  • smör och mandelmjöl - till formen

Frosting

  • 200 g philadelphia
  • 1 dl lättströ - eller sötströ
  • 25 g smör - mjukt
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Till garnering

  • limeskal - eventuellt apelsinskal eller citronskal, rivet och några droppar saft
  • körsbär - eller bigarråer

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smörj en springform, 22 centimeter i diameter, med smör. Bröa springformen med mandelmjöl.

  3. Blanda alla torra ingredienser utom lättströ eller sötströ i en skål.

  4. Vispa ägg och lättströ eller sötströ fluffigt i en stor skål. Vänd i finrivna morötter och grädde.

  5. Häll upp smeten i formen och grädda i 35-40 minuter tills kakan stannat i mitten. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna helt.

  6. Vispa ihop alla ingredienserna till frostingen och glasera kakan.

  7. Garnera med rivet skal av lime, apelsin eller citron. Lägg på körsbär eller bigarråer.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!