Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Morotskaka i långpanna- klassiskt recept

Saftig morotskaka i långpanna med färskostsglasyr är supergod och lätt att göra. Det är receptet på morotskaka måste du prova!

Allt om Mat
Morotskaka i långpanna- klassiskt recept
Morotskaka i långpanna- klassiskt recept
Morotskaka i långpanna- klassiskt recept
Foto: Anna Kern

Morotskaka i långpanna

  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 1 tsk kanel - mald
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 200 g smör - smält
  • 350 g morötter - fint rivna

Glasyr

  • 125 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl färskost - naturell
  • 3 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.

  2. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i äggblandningen tillsammans med smör och rivna morötter. Blanda allt.

  3. Bred ut smeten i en långpanna, 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–40 min. Låt kakan kallna.

  4. Glasyr: Vispa smör och färskost med elvisp. Tillsätt först lite av florsockret och fortsätt vispa tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt resten av florsockret samt vaniljsockret och vispa ytterligare ca 1 minut.

  5. Bred glasyren över kakan. Kyl och skär kakan i rutor.

Vad tyckte du om receptet?

Morotskakans historia:

Receptet på morotskaka fick Britta av sin syster i början av 90-talet. Av misstag använde hon vanlig svensk mjukost i glasyren och det blev riktigt bra.

Kakan blev omåttligt populär på hemslöjdens café i Landskrona, som Britta har haft hand om. Glasyren kan göras på två sätt - antingen smälter man ihop ingredienserna i en kastrull eller så vispas de kallt till en luftig smörkräm.

Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.