Morotsbröd i långpanna

Recept på morotsbröd i långpanna – ett bröd som passar utmärkt tillsammans med smör och ost.

Emma Hammenstig
Morotsbröd i långpanna
Foto: Cecilia Möller

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk - 37°
  • 0,5 dl rapsolja
  • 3 dl morötter - finrivna
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl honung
  • 1 dl havregryn
  • 10 - 12 dl vetemjöl

Garnering

  • 0,5 dl pumpakärnor
  • flingsalt

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen lösts upp. Rör ner olja, morötter, salt, honung och havregryn.

  2. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta ihop degen ordentligt. Låt den jäsa under bakduk ca 30 min.

  3. Ta upp degen och platta ut den i en långpanna, ca 30 x 40 cm, med bakplåtspapper i botten. Skär degen försiktigt i rutor med en vass kniv och nagga ytan med en gaffel. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  4. Pensla degen med vatten och strö över pumpakärnor och lite flingsalt. Grädda brödet mitt i ugnen 15–20 min. Låt det svalna under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?