Mörkt bröd

Om du vill ha ett lite mörkare bröd till smörgåstårtan är det här saftiga, lagom syrliga brödet perfekt.

Åsa Swanberg
Mörkt bröd
Foto: Fotograf Åsa Swanberg // BMB

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3,25 dl filmjölk
  • 3 dl vetemjöl special
  • 2,5 dl grovt rågmjöl
  • 0,75 dl grahamsmjöl
  • 0,75 dl mörk sirap
  • 0,5 msk havssalt

Gör så här

  1. Smula ner jästen i bunken till en köksassistent och rör ut den i filmjölken. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen i 15 min, det blir en lös och kladdig deg. Täck degen med bakduk och låt den jäsa i 30 min.

  2. Klicka ut degen i en smord avlång form, 1 ½ liter. Täck formen med en bakduk och låt degen jäsa i ca 2 tim. Sätt ugnen på 200 grader.

  3. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 50 min. Ta försiktigt ut brödet ur formen och känn på det, om det känns fast är det klart.

  4. Stjälp ut brödet ur formen och vira in det i en bakduk. Låt det svalna en stund. Lägg sedan brödet i en plastpåse tills det ska användas.

Vad tyckte du om receptet?