Mörkt bröd

Om du vill ha ett lite mörkare bröd till smörgåstårtan är det här saftiga, lagom syrliga brödet perfekt.
Åsa Swanberg
Foto: Fotograf Åsa Swanberg // BMB

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3,25 dl filmjölk
  • 3 dl vetemjöl special
  • 2,5 dl grovt rågmjöl
  • 0,75 dl grahamsmjöl
  • 0,75 dl mörk sirap
  • 0,5 msk havssalt

Gör så här

  1. Smula ner jästen i bunken till en köksassistent och rör ut den i filmjölken. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen i 15 min, det blir en lös och kladdig deg. Täck degen med bakduk och låt den jäsa i 30 min.

  2. Klicka ut degen i en smord avlång form, 1 ½ liter. Täck formen med en bakduk och låt degen jäsa i ca 2 tim. Sätt ugnen på 200 grader.

  3. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 50 min. Ta försiktigt ut brödet ur formen och känn på det, om det känns fast är det klart.

  4. Stjälp ut brödet ur formen och vira in det i en bakduk. Låt det svalna en stund. Lägg sedan brödet i en plastpåse tills det ska användas.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!