Mörk limpa med äpple och lingon

Brödet är bakat med yoghurt och äpple och håller sig gott och saftigt i flera dygn.

Katarina Carlgren
Mörk limpa med äpple och lingon
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 5 dl grovt dinkelmjöl
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 dl rågflingor
  • 1 msk brödkryddor - malda
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl äpple - grovrivet
  • 4 dl naturell yoghurt - 3 procent
  • 0,5 dl brödsirap
  • 1 dl rårörd lingonsylt

Topping

  • 2 msk solroskärnor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader och förbered en avlång form, minst 1 ½ liter, med ett bakplåtspapper i botten och upp på kanterna.

  2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en stor skål. Vänd ihop äpple, yoghurt, sirap och lingonsylt i en annan skål. Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta ihop till en lös deg.

  3. Fördela degen i formen och toppa limpan med solroskärnor. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 1 timme, känn med en sticka om brödet är klart.

  4. Låt brödet vara kvar i formen i ca 10 min och låt det sedan svalna invirat i en bakduk.

Vad tyckte du om receptet?