Mörk chokladtårta med körsbär

Recept på mörk chokladtårta med körsbär. Mörk chokladtryffel, kladdig kladdkaka och söta körsbär - den här chokladtårtan är en riktig vinnartårta!

Sophie Berlin
Mörk chokladtårta med körsbär
Foto: Ulrika Pousette

Chokladtårta

  • 175 g smör - rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk kanel - mald
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Chokladfyllning

  • 400 g mörk choklad - mörk (70%)
  • 250 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 2 dl körsbärsmarmelad

Garnering

  • körsbär - färska

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj kanterna.

  2. Vispa smör och socker luftigt. Dela äggen och vispa ner en äggula i taget (Obs! Spara vitorna). Tillsätt mjölken. Blanda de torra ingredienser och sikta ner i smeten.

  3. Vispa äggvitorna till fast skum. Vänd ner dem i smeten.

  4. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen, ca 50 min. Täck med aluminiumfolie om ytan ser ut att bli för mörk. Låt kakan kallna i formen.

  5. Fyllning: Smält choklad och smör i en kastrull. Sikta ner florsockret. Låt fyllningen svalna i rumstemperatur. Spara ca 3 dl till garnering.

  6. Skär kakan i 3 delar. Bred chokladfyllning på den ena bottnen. Lägg på nästa botten och bred på körsbärssylt. Lägg på den sista bottnen och täck med den sparade chokladkrämen.

  7. Låt tårtan stå i kylen ca 30 min före servering. Garnera tårtan med körsbär. Låt den stå i rumstemperatur ca 15 min före servering.

Vad tyckte du om receptet?