Mörk chokladtårta med körsbär
I ugn: 50 minuter
I kyl: 30 minuter
Aktiv tid c:a 30 minuter
Recept på mörk chokladtårta med körsbär. Mörk chokladtryffel, kladdig kladdkaka och söta körsbär - den här chokladtårtan är en riktig vinnartårta!
Chokladtårta
-
175 g
smör
- rumsvarmt
-
3 dl
strösocker
-
4
ägg
-
2 dl
mjölk
-
2 dl
vetemjöl
-
1 dl
kakao
-
2 tsk
kanel
- mald
-
1,5 tsk
bakpulver
-
1 tsk
vaniljsocker
Chokladfyllning
-
400 g
mörk choklad
- mörk (70%)
-
250 g
smör
-
1 dl
florsocker
-
2 dl
körsbärsmarmelad
Garnering
-
körsbär
- färska
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj kanterna.
-
Vispa smör och socker luftigt. Dela äggen och vispa ner en äggula i taget (Obs! Spara vitorna). Tillsätt mjölken. Blanda de torra ingredienser och sikta ner i smeten.
-
Vispa äggvitorna till fast skum. Vänd ner dem i smeten.
-
Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen, ca 50 min. Täck med aluminiumfolie om ytan ser ut att bli för mörk. Låt kakan kallna i formen.
-
Fyllning: Smält choklad och smör i en kastrull. Sikta ner florsockret. Låt fyllningen svalna i rumstemperatur. Spara ca 3 dl till garnering.
-
Skär kakan i 3 delar. Bred chokladfyllning på den ena bottnen. Lägg på nästa botten och bred på körsbärssylt. Lägg på den sista bottnen och täck med den sparade chokladkrämen.
-
Låt tårtan stå i kylen ca 30 min före servering. Garnera tårtan med körsbär. Låt den stå i rumstemperatur ca 15 min före servering.