Mörk chokladfudge

Att göra eget julgodis är i många hem en jultradition. Den här chokladfudgen är lätt att göra och behöver inte lindas in i smör­papper. Fudgen blir torr och mjuk, vilket är typiskt för fudge, och den är snällare mot tänderna än seg kola.
Allt om Mat
Mörk chokladfudge
Foto: Shutterstock

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl sirap - mörk
  • 50 g smör
  • 2 msk glykos
  • 100 g mörk choklad - mörk
  • smörpapper

Gör så här

  1. Blanda vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och sätt i en termometer. Låt koka på svag värme tills temperaturen är 120°.

  2. Har du ingen termometer kan du göra kulprovet genom att droppa lite smet i kallt vatten. Om du kan ta upp droppen och rulla den till en kula mellan fingrarna är fudgen tillräckligt kokt. Är den fortfarande för lös måste den koka längre.

  3. När smeten är uppe i 120° rör du ner smör och glykos. Låt koka 1minut. Ta av från värmen och lägg i bitar av choklad så att de smälter.

  4. Rör om och häll upp i en form (20x30 cm) med smörpapper i botten. Ställ den att kallna och stelna.

  5. Ta upp fudgen med smörpapper och skär ut bitar. Förvara svalt.

Vad tyckte du om receptet?

Den mörka chokladfudgen måste koka länge!

Låt koka ungefär 30 min innan den är uppe i 120°. Det är lätt att kontrollera om du har en termometer. Du klarar dig bra utan termometer genom att göra kulprovet.

Rör helst inte i fudgen, utan skaka hellre kastrullen lätt någon gång då och då. Glykosen kan du köpa på apoteket. Glykos gör att fudgen blir fastare och lätt att skära.