Mördegspaj med lakritskola & mandelmassa

En ljuvlig lakritskola täcker den här pajen. Lakritsgranulat är krossad rålakrits som ger en tydlig lakritssmak.
Elisabeth Johansson
Mördegspaj med lakritskola & mandelmassa
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Botten

  • 110 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 1,5 msk vatten

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 50 g smör - mjukt
  • 2 msk kakao
  • 2 ägg
  • 2 tsk lakritsgranulat

Lakritskola

  • 150 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl sirap - ljus
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 1 msk lakritsgranulat

Gör så här

  1. Botten: Skär smöret i tärningar och lägg det i en skål. Blanda det med vetemjöl och socker till en smulig deg. Blanda i äggulan och vattnet och arbeta till en jämn pajdeg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen och fodra en pajform, cirka 24 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel.

  3. Fyllning: Riv mandelmassan fint, lägg den i en skål och tillsätt smör, kakao, ägg och lakritsgranulat. Vispa ihop allt med en elvisp.

  4. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 15–17 minuter.

  5. Lakritskola: Blanda alla ingredienser till i kolan i en kastrull.

  6. Koka upp och låt sjuda i 5–6 minuter, tills kolan tjocknar. Rör då och då så att inte kolan bränner fast i botten. Dra av kastrullen från värmen.

  7. Häll kolan över fyllningen i pajskalet och låt den svalna och stelna, det tar ett par timmar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök