Mördegskakor med jordgubbssylt

Stansa ut ett litet hjärta i kakorna om du vill ha den gulliga stilen. Jordgubbssylten kan bytas ut mot annan sylt om du har en annan favorit.
Katarina Carlgren
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 110 g smör - kylskåpskallt
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 1,5 - 2 dl jordgubbssylt - fast

Gör så här

  1. Blanda ihop vetemjöl, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Dela smöret i kuber och nyp ihop det med de torra ingredienserna eller arbeta ihop i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tillsätt vatten om det behövs. Plasta in degen och låt den vila i kylskåp i minst 30 min.

  2. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen tunt och använd en utstickare, 5–6 cm i diameter, gärna en med vågig kant, för att stansa ut kakor. Stansa även ut ett litet hål i mitten på hälften av kakorna. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.

  3. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min. Låt kakorna svalna på plåten. Lägg en klick sylt på kakorna utan hål, lägg på kakorna med hål och tryck ihop lätt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!