Mördegskakor med jordgubbssylt

Stansa ut ett litet hjärta i kakorna om du vill ha den gulliga stilen. Jordgubbssylten kan bytas ut mot annan sylt om du har en annan favorit.

Katarina Carlgren
Mördegskakor med jordgubbssylt
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 110 g smör - kylskåpskallt
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 1,5 - 2 dl jordgubbssylt - fast

Gör så här

  1. Blanda ihop vetemjöl, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Dela smöret i kuber och nyp ihop det med de torra ingredienserna eller arbeta ihop i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tillsätt vatten om det behövs. Plasta in degen och låt den vila i kylskåp i minst 30 min.

  2. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen tunt och använd en utstickare, 5–6 cm i diameter, gärna en med vågig kant, för att stansa ut kakor. Stansa även ut ett litet hål i mitten på hälften av kakorna. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.

  3. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min. Låt kakorna svalna på plåten. Lägg en klick sylt på kakorna utan hål, lägg på kakorna med hål och tryck ihop lätt.

Vad tyckte du om receptet?