Mördegskakor med jordgubbssylt
Stansa ut ett litet hjärta i kakorna om du vill ha den gulliga stilen. Jordgubbssylten kan bytas ut mot annan sylt om du har en annan favorit.
Ingredienser
-
3 dl
vetemjöl
-
3 msk
florsocker
-
1 tsk
vaniljsocker
-
110 g
smör
- kylskåpskallt
-
1
äggula
-
1 msk
vatten
Fyllning
-
1,5 - 2 dl
jordgubbssylt
- fast
Gör så här
-
Blanda ihop vetemjöl, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Dela smöret i kuber och nyp ihop det med de torra ingredienserna eller arbeta ihop i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tillsätt vatten om det behövs. Plasta in degen och låt den vila i kylskåp i minst 30 min.
-
Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen tunt och använd en utstickare, 5–6 cm i diameter, gärna en med vågig kant, för att stansa ut kakor. Stansa även ut ett litet hål i mitten på hälften av kakorna. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
-
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min. Låt kakorna svalna på plåten. Lägg en klick sylt på kakorna utan hål, lägg på kakorna med hål och tryck ihop lätt.