Mördegskaka med svartvinbärsglasyr

För långpanna ca 30 gånger 40 centimeter.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 g smör - kylskåpskallt
  • 1 ägg

Fyllning 1

  • 1,5 dl sötmandel - finhackad
  • 250 g mandelmassa
  • 2 bittermandlar - rivna
  • 1 ägg
  • 25 g smör - rumsvarmt

Fyllning 2

  • svartvinbärssylt

Glasyr

  • 3 dl florsocker
  • 2 msk vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna med smort bakplåtspapper.

  2. Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker på bakbordet och hacka ner smöret, tillsätt det lättvispade ägget och arbeta ihop degen. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 30 gånger 40 centimeter och lägg den i långpannan. Ställ kallt en liten stund.

  3. Skålla, skala och finhacka mandeln, riv mandelmassan grovt och bittermandeln fint ner i en bunke. Tillsätt mandeln, det lätt vispade ägget och smöret. Rör tills smeten är mjuk och bredbar. Bred smeten över mördegen och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

  4. Bred ett tunt lager sylt på den heta kakan. Låt kakan svalna och ställ den sedan kallt.

  5. Rör ihop ingredienserna till glasyren. Prova med en kaka, är glasyren för tunn så rör ner mer florsocker, är den för tjock avhjälps det med några droppar vatten. Skär kakan i 5 centimeter breda remsor, pensla eller bred på glasyren och skär sedan 2 centimeter breda snittar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!