Mördegskaka med kolakräm & choklad

En jättegod blandning av kola och choklad bjuder dessa kakor på. Skär kakan i rutor eller rektanglar.
Mitt Kök
Mördegskaka med kolakräm & choklad
MARTIN SKREDSVIK

Ingredienser

  • 1 dl socker
  • 200 g smör
  • 4,5 dl mjöl
  • 1 äggula - (kan uteslutas)
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl sirap
  • 50 g smör
  • 150 - 175 g mörk choklad

Gör så här

  1. Hacka smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna och äggulan tills det blir en deg. Lägg sedan degen i kylen i plastpåse eller täck med folie i cirka 30 minuter.

  2. Kakorna ska gräddas i cirka 10 minuter beroende på storlek, tjocklek och smaksättning. Kakorna ska knappt få färg, men vara genomgräddade. Låt dem svalna på plåten och för sedan över dem till ett galler och slutligen ska de förvaras i en lufttät burk.

  3. Klä en form cirka 25x25 cm med bakplåtspapper.

  4. Tryck eller kavla ut mördegen i formen.

  5. Låt degen vila kallt övertäckt med plast i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.

  6. Grädda i cirka 10 minuter eller tills den blivit gyllene, den ska inte få för mycket färg. Koka kolakrämen under tiden som kakan gräddas.

  7. Blanda och koka upp alla ingredienser i en kastrull.

  8. Sänk värmen och låt kolan sjuda under omrörning tills den börjar tjockna, cirka 10 minuter.

  9. Häll kolakrämen i mördegsskalet och ställ den kallt tills dess att den stelnat.

  10. Smält chokladen i vattenbad eller på låg värme i mikron, ta ut den då och då och rör runt.

  11. Bred chokladen över kolakrämen och låt den stelna.

  12. Lyft ut kakan ur formen och skär den i rutor eller rektanglar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök