Mjukt tunnbröd

Doften av nygräddade, mjuka tunnbröd är ljuvlig! Fyll dem gärna med godsaker från julbordet, som ost, sill, gräddfil eller köttbullar och goda röror.

Elisabeth Johansson
Mjukt tunnbröd
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 5 dl havremjölk
  • 2 dl havregryn
  • 2 msk sirap - ljus
  • 50 g jäst
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 4 msk olja - till exempel raps- eller solrosolja
  • 12 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.

  2. Värm havremjölken och havregrynen till 37 grader. Dra av från plattan och rör i sirapen.

  3. Smula ner jästen i en bunke. Blanda med den varma ”havregrynsgröten”. Blanda i ägg, salt och olja. Arbeta in lite i taget av vetemjölet. Lägg på plastfolie eller en bakduk och låt degen jäsa i cirka 40 minuter.

  4. Dela upp degen i 24 bitar och forma varje bit till en bulle. Kavla ut till tunna kakor, cirka 3 millimeter tjocka. Nagga med en gaffel. Lägg på bakduk och jäs i ytterligare 10 minuter.

  5. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 4–5 minuter. Lägg bröden på ett galler och låt dem svalna under en bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök