Mjukt tunnbröd

Doften av nygräddade, mjuka tunnbröd är ljuvlig! Fyll dem gärna med godsaker från julbordet, som ost, sill, gräddfil eller köttbullar och goda röror.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 5 dl havremjölk
  • 2 dl havregryn
  • 2 msk sirap - ljus
  • 50 g jäst
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 4 msk olja - till exempel raps- eller solrosolja
  • 12 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.

  2. Värm havremjölken och havregrynen till 37 grader. Dra av från plattan och rör i sirapen.

  3. Smula ner jästen i en bunke. Blanda med den varma ”havregrynsgröten”. Blanda i ägg, salt och olja. Arbeta in lite i taget av vetemjölet. Lägg på plastfolie eller en bakduk och låt degen jäsa i cirka 40 minuter.

  4. Dela upp degen i 24 bitar och forma varje bit till en bulle. Kavla ut till tunna kakor, cirka 3 millimeter tjocka. Nagga med en gaffel. Lägg på bakduk och jäs i ytterligare 10 minuter.

  5. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 4–5 minuter. Lägg bröden på ett galler och låt dem svalna under en bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!