Mjuka chokladglöggpepparkakor med lingon

Du kan baka kakorna i mindre formar enligt receptet eller i en stor kakform, cirka 1 ½ liter. Minska då ugnstemperaturen till 175 grader och grädda kakan 50-60 minuter. Chokladglöggen passar fint ihop med julkryddorna, men du kan också använda vanlig glögg.
Lena Söderström
Mjuka chokladglöggpepparkakor med lingon
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • smör - och ströbröd till formarna/formen
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl farinsocker
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl filmjölk
  • 2 msk glögg - choklad, till exempel Lucia
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk kanel - malen
  • 1 tsk kryddnejlikor - malda
  • 1 tsk ingefära - malen
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 dl rårörda lingon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa 4 kakformar som rymmer cirka 4 dl.

  2. Rör smör, farin- och strösocker poröst, använd elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och rör om. Rör ner filmjölk och glögg. Mät upp mjölet med kryddor och bikarbonat och blanda väl. Rör mjölblandningen i smeten och blanda väl. Varva kaksmeten och lingonen i formarna.

  3. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen 20-30 minuter, eller tills de är genomgräddade, känn med provsticka. Låt kakorna svalna något innan den stjälps upp.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök