Mjuk saffranskaka med krämig apelsinglasyr

Mandlarna sätter prägel på denna snabbakade kaka. Minst kladd blir det om du fryser in kakan utan glasyr, men det går även bra med glasyren på. Kakan håller ca 3 månader i frysen.
Mandlarna sätter prägel på denna snabbakade saffranskaka.
Mandlarna sätter prägel på denna snabbakade saffranskaka. Foto: Annika Broman

Ingredienser

  • 200 g sötmandel
  • 100 g smör
  • 1 påse saffran - (1/2 g)
  • 3 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 dl vaniljyoghurt - (2 %)
  • 3,5 dl vetemjöl - (210 g)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

Apelsinglasyr

  • 200 g naturell färskost
  • 1 dl florsocker
  • 1 apelsin - rivet skal
  • 2 msk apelsin - pressad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Mal mandeln eller finhacka den. Smält smöret i en kastrull. Mortla saffran och lite av sockret och blanda med smöret. Vispa ägg och resten av sockret vitt och fluffigt. Rör ner mandel, smör och yoghurt.

  2. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten. Klä en långpanna, 30x40 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i pannan.

  3. Grädda kakan mitt i ugnen 25-30 min. Låt den kallna.

  4. Vispa samman färskost, florsocker samt skal och saft från apelsinen till en krämig frosting. Bred eller spritsa frostingen över kakan och låt stelna. Skär kakan i fyrkanter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!