Mjuk pepparkaka med citronfrosting och lingon

Med mycket smak av jul är denna mjuka pepparkaka med frosting perfekt till glöggminglet. Den kan göras klar fram till garneringen två dagar i förväg, men går även utmärkt att frysa!
Allt om Mat

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 3 ägg
  • 1 dl råsocker strö
  • 2 dl farinsocker
  • 1,5 dl rårörda lingon
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemummakärnor - stötta
  • 1 tsk kryddnejlikor - malda
  • 1 tsk ingefära - mald
  • 1 tsk kanel - mald
  • 2 krm salt

Frosting

  • 1 citron
  • 3 dl florsocker
  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 600 g naturell färskost

Garnering

  • 1 dl lingon - frysta
  • ev små enkvistar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, råsocker och farinsocker riktigt pösigt. Rör i lingonsylt, grädde och smör.

  2. Rör samman mjöl, bakpulver,  kryddor och salt. Sikta ner blandningen i äggpöset. Rör tills allt är blandat. Häll smeten i en smord fyrkantig form med löstagbar kant, ca 23 x 23 cm, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten.

  3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 35-40 min tills den är genomgräddad, prova med sticka. Täck eventuellt med bakplåtspapper om den börjar bli mörk mot slutet. Låt kakan kallna i formen.

  4. Citronfrosting: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Vispa samman smör och florsocker. Tillsätt  färskost, citronskal och saft och vispa till en slät kräm. Bred frostingen över kakan. Ställ kakan i kylen.

  5. Skär kakan i små bitar med vattensköljd kniv. Garnera bitarna med  lingon och eventuellt små enkvistar.

Vad tyckte du om receptet?

VIDEO! Så gör du kakan – steg för steg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!