Mjuk pepparkaka dränkt i rom, med lingon och lättvispad grädde

Mjuk pepparkaka dränkt i rom, med lingon och lättvispad grädde liknar lite britternas ljuvliga christmas puddings men denna kaka behöver inte bakas långt i förväg, som man gör med en klassisk christmas pudding.

Lisa Lemke
Mjuk pepparkaka dränkt i rom, med lingon och lättvispad grädde
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk - (3 %)
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk kanel - mald
  • 1 tsk nejlikor - malda
  • 1 tsk ingefära - mald
  • 1 ägg
  • 1 tsk bikarbonat

Romlag

  • 1,5 dl rom - mörk
  • 1 apelsin - gärna ekologisk
  • 1 dl muscovadosocker - mörkt

Rårörda lingon

  • 150 g lingon - frysta
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk rom - mörk
  • 2 - 3 strimlor apelsinskal

Tillbehör

  • grädde - lättvispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken. Blanda samman de torra ingredienser. Rör i smörblandning och ägg.

  2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda mitt i ugnen 40–45 min.

  3. Romlag: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Koka upp rom, socker och apelsinskal tills sockret lösts upp.

  4. Låt kakan svalna ca 5 min i formen innan den stjälps upp på en tallrik. Gör små hål i kakan med hjälp av en potatissticka eller grillspett och ringla över den varma romlagen. Tillsätt gärna lagen i omgångar så kakan hinner suga åt sig lagen och allt hamnar inte på tallriksbotten. Låt kakan kallna och ställ sedan in den i kylen. Låt stå till nästa dag.

  5. Rårörda lingon: Rör samman lingon med socker, rom och apelsinstrimlor tills sockret lösts upp och lingonen tinat.

  6. Värm kakan i mikro eller i ugn och servera den ljummen med lingon och lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?