Mjuk chokladkaka med chokladglasyr och rostade nötter

Den här kakan blir lagom söt med fyllig chokladsmak.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 100 g mörk choklad
  • 2 dl socker
  • 1 dl kakao
  • 2 dl mjölk
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver

Chokladglasyr

  • 75 g blockchoklad - mörk
  • 3 msk vispgrädde
  • 1 msk smör

Garnering

  • 1 dl nötkärnor - rostade grovhackade
  • kakaopulver - eller florsocker

Gör så här

  1. Hacka chokladen.

  2. Blanda 1 dl av sockret, kakaopulver och mjölk i en kastrull. Koka upp blandningen under omrörning. Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladbitarna. Rör om tills chokladen är smält. Låt kallna.

  3. Sätt ugnen på 175 grader.

  4. Smörj och bröa en bakform, cirka 1 ½ liter.

  5. Vispa smöret med resten av sockret i en stor bunke, cirka 1 minut, använd elvisp. Vispa i äggen, ett i taget. Tillsätt chokladmjölken. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och rör ner blandningen i smeten. Häll smeten i formen.

  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 50-60 minuter, känn med provsticka. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp. Låt kakan kallna.

  7. Chokladglasyr: Hacka chokladen. Koka upp grädde och smör i en liten panna. Ta från värmen och lägg i chokladen. Låt stå cirka 5 minuter. Rör om till en slät glasyr. Låt glasyren svalna något och bred den på till exempel kakor. Obs! Glasyren stelnar när den kallnar.

  8. Garnera kakan med glasyr och nötter. Sikta över lite kakaopulver eller florsocker.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök