Mjölkfri chokladmousse med hasselnötter och bärsås

Recept på mjölkfri chokladmousse. Ett ovanligt sätt att använda tofu, och en läcker vegansk dessert efter en god middag.
Therese Elgquist
Mjölkfri chokladmousse med hasselnötter och bärsås
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 350 g silkestofu - gärna ekologisk
  • 12 dadlar - färska utan kärnor
  • 0,75 dl kakao
  • 0,5 dl hasselnötssmör
  • 1 msk lönnsirap
  • 1 msk chiafrön
  • 1 krm havssalt

Bärsås

  • 250 g bär - blandade t ex blåbär, hallon och jordgubbar
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 msk chiafrön

Garnering

  • hasselnötter - rostade
  • kakao
  • mynta

Gör så här

  1.  Mixa alla ingredienser till chokladmoussen i en mixer tills den är helt slät. Det ska inte finnas några hela chiafrön kvar. Fördela moussen i glas och ställ i kylen ca 30 min.

  2. Bärsås: Koka upp bär och vaniljpulver och mosa till önskad konsistens. Blanda ner chiafröna och ta kastrullen åt sidan. Låt svälla ca 10 min.

  3. Toppa chokladmoussen med bärsås och garnera med grovhackade hasselnötter, kakao och mynta.

Vad tyckte du om receptet?

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept:

Allt om Mat Vego