Mitt enklaste bröd – påskbröd med ägg

Ett saftigt och gott bröd som passar till allt. När det blivit lite torrt är det urgott att rosta.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 1,3 l kärnvetemjöl - ca, med fullkorn eller 1 l vetemjöl + 3 dl grahamsmjöl

TILL PENSLING

  • 1 ägg
  • salt - lite

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vattnet som ska vara fingervarmt, 37°. Tillsätt socker, salt, grahamsmjöl och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl och låt den jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

  2. Ta upp degen och knåda den. Forma till 2 eller 3 bröd. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 20-25 minuter.

  3. Pensla bröden med uppvispat ägg och sätt in dem i 250° varm ugn men sänk genast till 225°. Låt grädda i ca 20 minuter. Låt svalna under duk.

Äggbröd

Ett äggbröd passar fint på påskbordet. Grundrecept efter mitt enklaste bröd:

Till pensling och garnering:

1 ägg + 2 ägg

gurkmeja och blå vallmofrön

1. Tillred degen som grundreceptet och fortsätt efter första jäsningen som följer:

2. Forma 2 längder och slå en vanlig knut. Lägg bröden på smord plåt. Stoppa ner ett okokt ägg i knutens mitt och låt jäsa ytterligare 20 minuter.

3. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över gurkmeja och vallmofrön.

4. Sätt in brödet i 250° varm ugn men sänk genast till 225°. Låt grädda i ca 20 minuter. Låt svalna under duk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!