Mintgrottor med krossade polkagrisar

Försvinnande goda småkakor fyllda med choklad och mint. Toppa mintgrottorna med polkagrisar. 

Katarina Carlgren
Mintgrottor med krossade polkagrisar
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 115 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl rörsocker
  • 1 dl strösocker - + 0,5 dl att rulla kulorna i
  • 1 stort ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk mjölk
  • 0,5 tsk pepparmintsarom

Fyllning

  • 100 g mörk choklad - 55 procent, grovhackad
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk pepparmintsarom
  • polkagrisar - krossade

Gör så här

  1. Vispa smör, rörsocker och strösocker riktigt krämigt i en bunke. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa ihop.

  2. Blanda ihop vetemjöl, kakao och bakpulver i en skål. Arbeta in mjölblandningen till sammans med mjölk och pepparmintsarom i smeten, lite i taget, till en fast smet.

  3. Rulla kulor av smeten (cirka 1 msk) och rulla kulorna i strösocker. Lägg kulorna på ett fat och låt dem vila i kylskåp i cirka 2 timmar.

  4. Förbered plåtar med bakplåtspapper och sätt ugnen på 180 grader. Fördela kakorna på plåten och tryck en grop i varje kaka med tummen eller med bakänden av en kniv eller slev.

  5. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Låt dem svalna på plåten i 10 minuter och sedan kallna på galler.

  6. Fyllning: Lägg chokladen i en skål. Värm upp vispgrädden i en kastrull så att den börjar sjuda. Häll grädden över chokladen och rör ihop till en slät smet, rör ner pepparmintsarom. Låt krämen svalna i cirka 10 minuter.

  7. Fyll kakorna med krämen, cirka 1 tsk i varje. Toppa varje kaka med krossade polkagrisar. Låt kakorna vila svalt i några timmar så att fyllningen sätter sig.

Vad tyckte du om receptet?