Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Minisemlor - recept på underbart goda små semlor

Små söta och fluffiga minisemlor – perfekt för den som tycker att vanlig semla är för mäktig. 
Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Minisemlor - recept på underbart goda små semlor
Minisemlor - recept på underbart goda små semlor
Minisemlor - recept på underbart goda små semlor
Foto: Helén Pe

Fördeg

  • 1 msk hela kardemummakärnor
  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 4,5 dl vetemjöl - (270 g)

Deg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl strösocker

Fyllning och garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • inkråm - från bullarna
  • 300 g mandelmassa - se recept
  • 0,5 dl mjölk
  • florsocker

Gör så här

  1. Fördeg: Stöt kardemumman i en mortel. Smula ner jästen i bunken till en köksassistent. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen så att den löses upp. Tillsätt kardemumma och mjöl och arbeta i degblandaren 2–3 min tills degen går ihop. Låt degen vila övertäckt ca 30 min.

  2. Tillsätt resten av ingredienserna till degen och arbeta ­degen ca 10 min, tills den är smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 20 delar. Forma dem till släta bollar genom att pressa dem mot arbetsbänken samtidigt som de rullas. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta 1–1 1/2 timmar tills bullarna är dubbelt så stora. Sätt ugnen på 225°.

  4. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 min. Låt kallna på galler.

  5. Vispa grädden fluffig, men inte för hårt. Skär eller klipp ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet och blanda det med mandelmassa och mjölk. Spritsa eller klicka i fyllningen i de urgröpta bullarna och spritsa eller klicka på grädden. Lägg på locken och pudra över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?