Miniscones med vinbärscurd

Unna dig en testund med ljumma scones toppade med en sötsyrlig vinbärscurd.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Scones (30 stycken)

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 krm salt
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 g smör
  • 1,5 dl yoghurt - naturell eller filmjölk

Vinbärscurd (4 små burkar à 70 ml)

  • 250 g vinbär - cirka röda eller svarta
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Vinbärscurd: Skölj bären och låt dem rinna av. Passera bären i en trådsil. Tryck och dra med en slev och pressa ur bärpurén, cirka 1 1/2 deciliter.

  2. Koka upp bärpurén med strösockret i en kastrull. Låt svalna något. Rör ner äggulorna och vispa hela tiden på svag värme tills krämen blir tjock. Ta kastrullen från värmen. Skär kallt smör i kuber och vispa in det i curden.

  3. Häll upp vinbärscurden i glasburkarna och låt dem kallna i kylen. Förvara dem i kylen.

  4. Scones: Värm ugnen till 225 grader. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, salt, strösocker och bakpulver i skålen till matberedaren med kniven monterad. Tillsätt yoghurt och arbeta snabbt ihop till en deg.

  5. Ta upp degen och lägg i en spritspåse. Klicka ut i valnötsstora klickar i småbrödsformar eller på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något.

  6. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt dem svalna något på bakgaller. Ät dem ljumma med vinbärscurd och en klick vispad crème fraiche till en kopp te.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök