Miniscones med vanilj och macadamia

Servera scones direkt ur ugnen, de är allra godast nybakade.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 3 dl bovetemjöl - (150 g)
  • 3 dl dinkelmjöl - siktat (180 g)
  • 1 dl havregryn
  • 3 msk rårössocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 125 g smör
  • 1 vaniljstång - eller 3 krm vaniljpulver
  • 50 g macadamianötter - rostade och saltade
  • 1 ägg
  • 2 dl mjölk

Jordgubbssylt med lime

  • 1 kg jordgubbar - färska eller frysta
  • 1 vaniljstång
  • 2 lime
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl syltsocker

Tillbehör

  • 2,5 dl vispgrädde

Gör så här

  1.  Jordgubbssylt: Snoppa jordgubbarna och halvera dem om du använder färska. Dela vaniljstången. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften.

  2. Blanda jordgubbar, vaniljstång, limeskal, limesaft och socker i en kastrull. Koka upp och sjud sylten ca 30 min, tills den nått 105°. Häll upp i en väl rengjord burk och sätt på locket. Förvara sylten svalt.

  3. Scones: Sätt ugnen på 225°. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tärna smöret och finfördela det med fingertopparna i mjölblandningen. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Grovhacka nötterna. Blanda ner vaniljfrön och nötter i smulet.

  4. Vispa ihop ägget med mjölken och häll över smulet. Arbeta snabbt ihop till en deg.

  5. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna på galler.

  6. Servera sconesen med jordgubbssylt och vispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!