Minipavlova med viol och rabarberkompott

Minipavlova och rabarberkompott kan förberedas i god tid. Bakelserna passar bra om man vill bjuda många, serveras omgående när de har monterats ihop.

Elisabeth Johansson
Minipavlova med viol och rabarberkompott
Foto: Helén Pe / BMB

Ingredienser

  • 3 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm ättiksprit (12 %)
  • 1 dl florsocker
  • violessence - några droppar

Rabarberkompott:

  • 2 rabarberstjälkar
  • 3 - 4 msk vatten
  • 2 dl strösocker

Garnering:

  • 3 dl vispgrädde
  • ätbara violer
  • atsinakrasse
  • violsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Vispa upp äggvitorna med hälften av sockret till ett skum. Tillsätt resten av sockret och ättika och fortsätt vispa 3–4 min tills allt socker har smält. Sikta och vänd i florsockret med en slickepott. Blanda i violessencen.

  2. Lägg marängsmeten i en spritspåse med slät tyll. Spritsa små rundlar, ca 4 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in plåten mitt i ugnen och sänk ugnsvärmen till 100°. Grädda 40–50 min. Öppna ugnen ett par gånger under tiden för att släppa ut ånga. Låt marängerna kallna på plåten.

  3. Rabarberkompott: Ansa och skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vattnet. Koka upp och sjud tills rabarbern har mjuknat. Tillsätt sockret och koka ytterligare 4–5 min under omrörning. Låt kallna.

  4. Vispa grädden och lägg den i en spritspåse med stjärntyll. Lägg en klick rabarberkompott på varje maräng. Spritsa på grädde och garnera med violblommor, krasse och violsocker. 

Vad tyckte du om receptet?