Minipavlova med viol och rabarberkompott
I ugn: 40 minuter
Aktiv tid c:a 30 minuter
Minipavlova och rabarberkompott kan förberedas i god tid. Bakelserna passar bra om man vill bjuda många, serveras omgående när de har monterats ihop.
Ingredienser
-
3
äggvitor
-
1 dl
strösocker
-
1 krm
ättiksprit (12 %)
-
1 dl
florsocker
-
violessence
- några droppar
Rabarberkompott:
-
2
rabarberstjälkar
-
3 - 4 msk
vatten
-
2 dl
strösocker
Garnering:
-
3 dl
vispgrädde
-
ätbara violer
-
atsinakrasse
-
violsocker
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200°. Vispa upp äggvitorna med hälften av sockret till ett skum. Tillsätt resten av sockret och ättika och fortsätt vispa 3–4 min tills allt socker har smält. Sikta och vänd i florsockret med en slickepott. Blanda i violessencen.
-
Lägg marängsmeten i en spritspåse med slät tyll. Spritsa små rundlar, ca 4 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in plåten mitt i ugnen och sänk ugnsvärmen till 100°. Grädda 40–50 min. Öppna ugnen ett par gånger under tiden för att släppa ut ånga. Låt marängerna kallna på plåten.
-
Rabarberkompott: Ansa och skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vattnet. Koka upp och sjud tills rabarbern har mjuknat. Tillsätt sockret och koka ytterligare 4–5 min under omrörning. Låt kallna.
-
Vispa grädden och lägg den i en spritspåse med stjärntyll. Lägg en klick rabarberkompott på varje maräng. Spritsa på grädde och garnera med violblommor, krasse och violsocker.