Minipavlova med viol och rabarberkompott

Minipavlova och rabarberkompott kan förberedas i god tid. Bakelserna passar bra om man vill bjuda många, serveras omgående när de har monterats ihop.
Elisabeth Johansson
Foto: Helén Pe / BMB

Ingredienser

  • 3 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm ättiksprit (12 %)
  • 1 dl florsocker
  • violessence - några droppar

Rabarberkompott:

  • 2 rabarberstjälkar
  • 3 - 4 msk vatten
  • 2 dl strösocker

Garnering:

  • 3 dl vispgrädde
  • ätbara violer
  • atsinakrasse
  • violsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Vispa upp äggvitorna med hälften av sockret till ett skum. Tillsätt resten av sockret och ättika och fortsätt vispa 3–4 min tills allt socker har smält. Sikta och vänd i florsockret med en slickepott. Blanda i violessencen.

  2. Lägg marängsmeten i en spritspåse med slät tyll. Spritsa små rundlar, ca 4 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in plåten mitt i ugnen och sänk ugnsvärmen till 100°. Grädda 40–50 min. Öppna ugnen ett par gånger under tiden för att släppa ut ånga. Låt marängerna kallna på plåten.

  3. Rabarberkompott: Ansa och skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vattnet. Koka upp och sjud tills rabarbern har mjuknat. Tillsätt sockret och koka ytterligare 4–5 min under omrörning. Låt kallna.

  4. Vispa grädden och lägg den i en spritspåse med stjärntyll. Lägg en klick rabarberkompott på varje maräng. Spritsa på grädde och garnera med violblommor, krasse och violsocker. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!