Minipavlova med fläder och jordgubbar

Att marinera jordgubbar i flädersaft blir otroligt gott. Här serveras de med maräng och grädde.

Katarina Carlgren
Minipavlova med fläder och jordgubbar
Foto: Thomas Carlgren

Maräng

  • 3 äggvitor - rumsvarma
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 0,5 tsk vitvinsvinäger

Flädermarinerade jordgubbar

  • 500 g jordgubbar - rensade
  • 1 dl flädersaft - koncentrerad

Topping

  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader och rita rundlar, ca 8 cm i diameter, på ett bakplåtspapper.

  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en metall- eller glasskål. Tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vänd försiktigt ner Maizena och vitvinsvinäger i marängsmeten. Klicka ut smeten i rundlarna och gör en fördjupning i mitten på dem.

  3. Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk ugnsvärmen till 100 grader. Grädda marängerna i ca 1 ½ timme. Låt sedan marängerna stå kvar i den avstängda ugnen för att torka.

  4. Skär jordgubbarna i halvor eller fjärdedelar och lägg dem i en skål. Häll flädersaft över jordgubbarna och låt dem stå i kylskåp i 1 timme.

  5. Vispa vispgrädden fast. Toppa marängerna med grädde och skeda över jordgubbarna. Servera genast.

Vad tyckte du om receptet?