Minipajer med grönkål och västerbottensost

Minipajer med grönkål och västerbottensost är godast nylagade, men om du vill förbereda kan pajdegen tryckas ut i formarna och ställas i kylen. Häll i fyllningen och grädda ca 1 timme innan gästerna kommer.

Monica Eisenman
Monica Eisenman
Minipajer med grönkål och västerbottensost
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 75 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 - 3 msk vatten

Fyllning

  • 100 g grönkål
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 100 g västerbottensost
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Arbeta ihop mjöl, smör och salt i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och lägg den i kylen ca 30 min.

  2. Tryck ut degen i 2 smorda minimuffinsplåtar med vardera 12 hål. Ställ plåtarna i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  3. Fyllning: Dra bort den grova nerven på grönkålen och hacka bladen. Skala och finhacka löken. Fräs grönkål och lök i smör i en stekpanna ca 3 min.

  4. Riv osten. Vispa ihop äggen. Rör i mjölk, ost, salt och peppar. Fördela grönkål och lök i pajformarna och häll på äggstanningen.

  5. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt pajerna svalna i plåtarna innan de lossas och serveras.

Vad tyckte du om receptet?