Mini-galette med rabarber, kardemumma och apelsin

Recept på galetter med rabarber, kardemumma och apelsin. Bästa sättet att välkomna våren är med rabarber.
Monica Eisenman
Lisa Eisenman Frisk
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk kardemumma - mald
  • 1 krm salt
  • 150 g smör
  • 1 - 2 msk vatten

Fyllning:

  • 250 g rabarber
  • 0,5 apelsin
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)

Pensling:

  • ägg

Tillbehör:

  • vaniljglass - eller vanijljsås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Ansa och skär rabarbern i ca 10 cm långa stänger. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv

    skalet. Blanda socker, majsstärkelse och apelsinskal.

  2. Arbeta snabbt ihop mjöl, socker, kardemumma, salt och smöret, skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

  3. Dela degen i 6 bitar. Kavla ut varje del till en oval form mellan två bakplåtspapper, ca 15 cm långa. Lägg pajbottnarna på en plåt med bakplåtspapper.

  4. Strö hälften av sockerblandningen på degen men lämna en 5 cm bred kant runtom. Fördela rabarbern på degen. Strö över resterande sockerblandning. Vik upp kanten över rabarbern och pensla den sedan med ägg.

  5. Grädda galetterna mitt i ugnen ca 30 min tills rabarbern är mjuk. Täck galetterna med lite aluminiumfolie om degen börjar få för mycket färg. Servera galetterna ljumna eller kalla med glass eller vaniljsås. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!