Mini crabcakes med kryddig sås
Recept på mini crabcakes med kryddig sås. Trots namnet består originalreceptet av saltad torsk. Vi har använt krabbkött, men även kräftstjärtar funkar bra.
Ingredienser
-
500 g
krabbkött
- från färsk krabba eller från burk
-
250 g
potatis
- kokt, kall
-
salladslök
- liten
-
1
lime
-
1
röd chili
- t ex spansk peppar
-
1
vitlöksklyfta
-
1 tsk
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
-
2
ägg
-
2 msk
majonnäs
-
3 msk
olivolja
Sås
-
2 msk
rapsolja
-
1
gul lök
-
2 tsk
paprikapulver
- starkt
-
1 tsk
kryddpeppar
- krossad
-
1 krm
muskot
- mald
-
1 burk
tomater
- kroossade (400 g)
-
3 msk
farinsocker
-
3 msk
rödvinsvinäger
-
1 tsk
salt
Gör så här
-
Sås: Skala och hacka löken, fräs den i olja med paprikapulver, kryddpeppar och muskot ca 3 min. Tillsätt tomatkross, farinsocker, vinäger och salt. Låt koka ihop under lock ca 15 min. Ta av locket och låt såsen småkoka ytterligare ca 5 min.
-
Mixa såsen med mixerstav. Häll upp i en flaska eller burk. Sätt på ett lock och förvara såsen kallt.
-
Rensa och finhacka krabbköttet. Mosa potatisen. Ansa och finstrimla salladslöken. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken.
-
Blanda alla ingredienser till krabbkakorna i en skål. Ställ kallt.
-
Forma smeten till små biffar och stek dem i olja i en stekpanna 2–3 min på varje sida. Servera biffarna nystekta med sås.