Mini crabcakes med kryddig sås

Recept på mini crabcakes med kryddig sås. Trots namnet består originalreceptet av saltad torsk. Vi har använt krabbkött, men även kräftstjärtar funkar bra.

Anna Wendt
Mini crabcakes med kryddig sås
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 500 g krabbkött - från färsk krabba eller från burk
  • 250 g potatis - kokt, kall
  • salladslök - liten
  • 1 lime
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 ägg
  • 2 msk majonnäs
  • 3 msk olivolja

Sås

  • 2 msk rapsolja
  • 1 gul lök
  • 2 tsk paprikapulver - starkt
  • 1 tsk kryddpeppar - krossad
  • 1 krm muskot - mald
  • 1 burk tomater - kroossade (400 g)
  • 3 msk farinsocker
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Sås: Skala och hacka löken, fräs den i olja med paprikapulver, kryddpeppar och muskot ca 3 min. Tillsätt tomatkross, farinsocker, vinäger och salt. Låt koka ihop under lock ca 15 min. Ta av locket och låt såsen småkoka ytterligare ca 5 min.

  2. Mixa såsen med mixerstav. Häll upp i en flaska eller burk. Sätt på ett lock och förvara såsen kallt.

  3. Rensa och finhacka krabbköttet. Mosa potatisen. Ansa och finstrimla salladslöken. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. 

  4. Blanda alla ingredienser till krabbkakorna i en skål. Ställ kallt.

  5. Forma smeten till små biffar och stek dem i olja i en stekpanna 2–3 min på varje sida. Servera biffarna nystekta med sås. 

Vad tyckte du om receptet?