Minestrone – recept på italiensk soppa

Minestronen har en djup förankring i det italienska bondesamhället, och det finns nog minst lika många recept på minestrone som det finns byar i Italien. Men grundstommen är Cajsa Wargs princip – man tager vad man haver, och inget får gå till spillo.

Caroline Hofberg
Minestrone – recept på italiensk soppa
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 200 g cannellinibönor - torkade eller vita bönor
  • 200 g pancetta - eller rökt sidfläsk
  • 2 rödlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 2 stjälkar selleri
  • 0,5 fänkålsstånd
  • 1 zucchini
  • olivolja
  • 1,5 dl rödvin
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 2 burkar cocktailtomater - à 400 g
  • 200 g mangold - svartkål eller grönkål
  • 50 g spaghetti - i småbitar
  • 1 kruka basilika
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Till servering

  • olivolja
  • pecorino - eller parmesanost

Gör så här

  1. Blötlägg bönorna i kallt vatten enligt anvisningen på förpackningen. Koka bönorna mjuka i nytt vatten, i cirka 1 timme. Spar lite av kokvattnet.

  2. Skär pancettan i fina tärningar. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och fintärna morötterna. Strimla sellerin och hacka fänkålen. Skär zucchinin 4 gånger på längden och skiva den därefter.

  3. Lägg pancetta, lök, vitlök, morötter, selleri och fänkål i en gryta med olivolja. Låt fräsa, utan att det tar färg, på svag värme med locket på glänt, i cirka 20 minuter. Rör då och då.

  4. Tillsätt vin, buljong, tomater och zucchini och fortsätt sjuda i cirka 15 minuter.

  5. Tillsätt repade blad av mangold eller kål, bönor och pasta. Fortsätt att koka tills pastan är kokt. Späd eventuellt med lite av bönornas kokvatten om soppan är för tjock.

  6. Vänd ner basilikablad och smaka av med salt och peppar. Låt var och en smaksätta sin soppa med lite olivolja och grovriven ost.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök