Midsommarknäcke
Jäsning: 1 timme
I ugn: 6 minuter
Aktiv tid c:a 30 minuter
Recept på midsommarknäcke. Det här brödet kräver en del kavlande, men det är väl värt besväret!
Ingredienser
-
2,5 dl
mjölk
-
0,5 msk
sirap
- ljus
-
1 tsk
salt
-
10 g
jäst
-
1 msk
dill
- torkad
-
1,5 dl
vetemjöl
-
1,5 dl
rågmjöl
- fint
-
3 dl
grahamsmjöl
- (180 g)
Gör så här
-
Värm mjölk, sirap och salt 37°. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt dill och de olika mjölsorterna och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
-
Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i små bitar. Kavla ut dem till tunna kakor, ca 3 mm, och skär i ca 2 cm breda bitar. Nagga eller kavla med kruskavel. Lägg bitarna på en plåt.
-
Grädda mitt i ugnen ca 6 min. Låt bröden kallna på galler.