Mezze maniche alla gricia

Pastarätten härstammar från Rom och har de typiska ingredienserna för regionen; pecorino, guanciale och svartpeppar. Rätten görs traditionellt på guanciale som på svenska är griskind. Du kan få tag på det i exempelvis saluhallar eller i delibutiker, men du kan även använda pancetta eller bacon av bra kvalitet.
Petra Lindstrand
Mezze maniche alla gricia
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 0,5 msk pepparkorn - svarta
  • 100 g pecorinoost - lagrad
  • 200 g guanciale - pancetta eller bacon
  • 400 g pasta - gärna Mezze maniche

TILL GARNERING & SERVERING

  • 50 g pecorinoost - lagrad, cirka

Gör så här

  1. Rosta pepparkornen under omrörning i en torr panna på medelvärme. Låt kornen kallna och mortla dem i en mortel.

  2. Finriv osten. Blanda ihop osten med pepparn.

  3. Skär köttet i små tärningar och stek på medelvärme tills de blivit krispiga och fått fin färg. Dra av plattan från värmen.

  4. Koka pastan i saltat vatten. Häll bort vattnet när det återstår 1–2 minuter av koktiden, men spara 2–3 dl kokvatten. Häll pastan i pannan med fläsket, tillsätt 1 dl vatten och öka värmen. Rör runt pastan och tillsätt lite mer vatten ända tills pastan är klar. Dra av från värmen och rör ner osten. Tillsätt lite mer vatten om pastan känns torr.

  5. Fördela direkt i djupa tallrikar och servera med extra pecorino.

Vad tyckte du om receptet?