Medelhavsgryta med fisk & räkor

Gryta på vit fisk och räkor som serveras tillsammans med citronmarinerade belugalinser och en rouille.
Mitt Kök
Medelhavsgryta med fisk & räkor
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 725 g sej - och kolja eller annan vit miljömärkt fisk, ca

Grönsaksröra

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 morötter - 200 g
  • 0,5 fänkål - 150 g
  • 0,5 chili - röd spansk
  • 1 zucchini - 200 g
  • 2 msk rapsolja
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 1 burk krossade tomater - 400 g
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk skaldjursfond
  • 1 dl vatten
  • 0,5 citron - rivet skal

Till garnering

  • 250 g räkor med skal
  • timjan - färsk
  • citronzest

Citronmarinerade belugalinser

  • 2 dl svarta belugalinser
  • 1 msk kycklingfond
  • 2 kvistar timjan
  • 0,5 citron - rivet skal
  • 2 msk rapsolja

Rouille

  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk honung
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 4 msk rapsolja - eller solrosolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär morötter i tärningar. Skär fänkål i tunna skivor. Spara fänkålsdillen till garnering. Kärna ur och finhacka chilin. Dela och kärna ur zucchinin. Skär halvorna i skivor. Fräs grönsakerna i en gryta med olja i 3 minuter.

  2. Späd med vitt vin och låt det koka in. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, skaldjursfond, vatten och citronskal. Koka upp. Smaka av med salt och peppar. Lägg över grönsaksröran i en ugnsfast form.

  3. Värm ugnen till 200 grader. Skär fisken i bitar och salta lätt. Lägg fisken ovanpå grönsaksröran och sätt in i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. Garnera med skalade räkor, fänkålsdill, timjan och zestat citronskal.

  4. Belugalinser: Koka linserna enligt anvisning på förpackningen, men tillsätt kycklingfond och timjan. Låt linserna svalna och sila dem. Tillsätt citronskal och rapsolja. Smaka av med salt och peppar.

  5. Rouille: Blanda alla ingredienserna till såsen och smaka av med lite salt och vitpeppar.

  6. Servera fiskgrytan tillsammans med linserna och rouille.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök