Mazarinkaka med apelsinsmak

Mazarinkaka med apelsinsmak bakas här i en 20 cm form, och blir liten och hög, men det går lika bra att använda en 24 cm med löstagbar kant. Kakan håller sig saftig flera dagar.

Mazarinkaka med apelsinsmak
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 3,5 dl vetemjöl - (210 g)
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 äggula

Mazarinfyllning

  • 2 apelsiner
  • 300 g mandelmassa
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 3 dl mandelmjöl - (150 g)
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 1 msk strösocker

Glasyr

  • 3 dl florsocker
  • 2 msk vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg mjöl, smör, socker, vaniljpulver och äggula i en matberedare och mixa ihop till ett smul. Ta upp på arbetsbänken och arbeta samman till en deg. Tryck ut degen jämnt i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Skär bort överflödig deg med kniv längs den övre kanten. Ställ formen i frysen ca 10 min.

  2. Fyllning: Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten och finriv skalet.

  3. Blanda samman mandelmassa, smör, halva mängden apelsinskal, mandelmjöl och bakpulver. Vispa i äggen, ett i taget. Bred ut mazarinfyllningen i pajskalet.

  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme tills kakan stannat och fått fin färg. Täck med bakplåtspapper om den får för mycket färg. Ta ut och låt kallna.

  5. Lägg resterande apelsinskal och sockret i en mortel och mortla lätt.

  6. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten. Värm glasyren ca 10 sekunder i mikron och bred ut jämnt över kakan. Låt kallna i kylen. Strö över apelsinsockret vid servering.

Vad tyckte du om receptet?