Mazariner

Klassiska mazariner i miniformat med en liten skjuts av citron. De blir riktigt goda.
Petra Lindstrand
Mazariner
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 äggula - stor
  • 0,5 msk vatten - ev

Fyllning

  • 1 citron
  • 100 g mandelmassa
  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 krm vaniljpulver
  • 1 ägg - stort

Citronglasyr

  • 1,5 dl florsocker
  • 1 msk citron - pressad

Gör så här

  1. Tärna smöret. Mixa mjöl, socker och smör i matberedare till ett smul. Tillsätt äggula och vatten och mixa snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och lägg i kyl ca 1 timme.

  2. Fyllning: Skölj citronen i ljummet vatten. Finriv skalet. Grovriv mandelmassan.

  3. Vispa mandelmassa, citronskal, smör, mjöl och vaniljpulver. Tillsätt ägget och vispa till en slät smet. Fyll smeten i en spritspåse.

  4. Sätt ugnen på 200°. Smörj formarna, ca 5 cm i diameter. Tryck eller kavla ut degen och klä formarna. Skär bort degen som hänger över kanten med en vass kniv. Fyll formarna med smet till 3/4. Ställ dem på en plåt.

  5. Grädda mitt i ugnen ca 13 min, tills kakorna fått fin färg. Låt svalna. Stjälp upp dem ur formarna och låt kallna.

  6. Glasyr: Rör ihop florsocker och citronsaft. Bred smeten över mazarinerna. Låt kallna i kyl.

Vad tyckte du om receptet?

 

Kökstipsen!

Här behöver du mazarinformar eller veckade formar i metall.

Mazarinerna går utmärkt att frysa, men glasera dem när de ska ätas.

Om mazarinfyllningen blir toppig efter ugnen så lägg ett bakplåtspapper och en bricka på mazarinerna. Lägg på en tyngd så plattas överdelen ner.