Matvetesallad med renskav och grönkål

Mättande och varm sallad med nordiska smaker. Pricken över i är en Nobisdressing med västerbottensost och färsk timjan.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 3 dl matvete
  • 150 g grönkål - med stjälk
  • 0,5 purjolök - gärna det gröna
  • 1 pkt viltskav - 240 g
  • rapsolja
  • 10 enbär - stötta
  • salt
  • peppar - nymald
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 äpplen - klyftade röda
  • 1 dl tranbär - torkade
  • 1 dl pumpakärnor - rostade, ca
  • timjan - färsk

Västerbottensnobis

  • 1 ägg
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk skånsk grov senap
  • 2 dl rapsolja
  • salt
  • peppar - nymald
  • 2 dl västerbottensost - grovriven
  • 2 msk timjan - finhackad färsk

Gör så här

  1. Koka matvetet enligt förpackningen. Häll av överblivet kokvatten och låt ånga av.

  2. Repa grönkålen från stjälkarna och riv bladen i mindre bitar. Skölj och strimla purjolöken.

  3. Stek renskavet i rapsolja enligt förpackningen, strimla köttet under stekningen. Tillsätt grönkål, purjolök och enbär. Fräs runt någon minut. Krydda med salt och peppar.

  4. Ta pannan från värmen. Blanda i matvete, vinäger, äpple och tranbär. Smaka av med salt och peppar.

  5. Lägg upp salladen och strö över pumpakärnor och färska timjanblad. Servera med dressingen.

  6. Dressing: Koka upp vatten. Lägg i ägget och koka 2 minuter, det ska fortfarande vara rinnigt. Spola ägget kallt.

  7. Skrapa ner ägget i en hög och smal bunke. Tillsätt vinäger och senap. Mixa i oljan i en tunn stråle, till en tjock dressing. Smaka av med salt och peppar. Blanda i ost och timjan. Låt gärna smakerna mogna före servering.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling: Caroline Hofberg (@carolineikoket) Foto: Ove Lindfors

Recept från Mitt kök