Matvetesallad med clementindressing

Recept på matvetesallad med clementindressing. En krispig grön sallad är gott på julbordet. Svartkålschips toppar.

Ingredienser

  • 200 g svartkål
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 tsk flingsalt

Sallad

  • 2 dl matvete - okokt
  • 2 morötter - stora
  • 50 g aprikoser - torkade
  • 50 g salladsmix
  • 100 g fetaost

Dressing

  • 1 clementin
  • 1 vitlöksklyfta - liten
  • 3 msk citron - pressad
  • 2 tsk dijonsenap
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,75 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 2 gemsallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Skär bort bladnerven på kålen. Vänd ihop med oljan och fördela bladen jämnt på plåten. Strö över flingsalt. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min, tills kålen är krispig.

  2. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Häll av och kyl i kallt vatten.

  3. Skala och hyvla morötterna tunt, gärna på mandolin. Strimla aprikoserna.

  4. Dressing: Skölj clementinen noga i ljummet vatten. Finriv -skalet och pressa ut 3 msk saft. Skala och pressa i vitlöken. Tillsätt citronsaft, senap, olja, salt och peppar. Vänd ihop dressingen med matvete, morot, aprikos och salladsmix.

  5. Skär loss hela blad från gem-salladen och fördela salladen i dem. Smula över fetaosten och garnera med svartkålsblad.

Recept: Petra Pettersson, Gunilla von Heland, Charlotte Jenkinson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!