Matvete med smörstekt svamp, spenat, pecorino och rostade hasselnötter

Matvete med smörstekt svamp, spenat, pecorino och rostade hasselnötter passar både till vardag och fest.
Monica Eisenman
Monica Eisenman
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 300 g blandsvamp - t ex kantareller, trattkantareller, trumpetsvamp, ostronskivling, karljohansvamp
  • 2 schalottenlökar
  • 0,5 dl rapsolja
  • 50 g smör - + 50 g
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl matvete
  • 0,5 citron
  • 35 g spenat
  • 0,75 dl hasselnötter - rostade och hackade
  • 2 msk persilja - hackad
  • 0,75 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald
  • 1 dl pecorino - hyvlad

Gör så här

  1. Skala och skiva löken. Stek löken krispig i olja. Låt rinna av på hushållspapper.

  2. Rensa svampen. Riv sönder större svampar eller skär i skivor. Stek svampen i en torr stekpanna 2-3 min så att vätskan kokar in. Tillsätt 50 g smör och stek svampen tills den börjar bli lite krispig.

  3. Skala och krossa vitöken. Smält 50 g smör i en kastrull. Tillsätt vitlöken och låt smöret sjuda på svag värme tills den börjar bli gyllenbrun. Var försiktig så att den inte bränns.

  4. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft.

  5. Ta bort vitlöken från smöret. Blanda ner smöret i matvetet tillsammans med schalottenlök, svamp, citronsaft och -skal, spenat, hasselnötter och persilja. Krydda med salt och peppar. Rör ner pecorinoosten och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!