Matjessilltårta

En smakrik matjestårta som du skär i fina rutor. Matjessill, gräslök, knäckebröd och gräddfil hör alla midsommar till, och extra gott blir det när allt blandas tillsammans  i den här underbara matjessilltårtan. Enkelt och roligt sätt att servera matjessill på i midsommar - dessutom blir silltårtan superfin och räcker till många!  
Mitt Kök
Thomas Carlén
Thomas Carlén

Botten:


  • 125 g knäckebröd - typ Ryvita
  • 75 g smör

Fyllning:


  • 250 g sparrispotatis
  • 5 gelatinblad
  • 200 g matjessill
  • 1 schalottenlök - finhackad
  • 2,5 dl crème fraiche
  • 1,5 dl gräddfil
  • 2 dl prästost - riven lagrad
  • 0,5 dl gräslök - fint skuren
  • 0,5 dl dill - fint skuren
  • 2 msk sillinläggningslag
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald


Dekoration:


  • 1 knippa rädisor - hackade
  • ärtskott

Gör så här

  1. Mixa brödet i en matberedare tills det blir smulor. Smält smöret i en kastrull eller i mikron och blanda med brödsmulorna.

  2. Kläm fast bakplåtspapper i bakformen. Tryck ut brödsmulorna i botten på formen. Ställ kallt i kylen en stund. Koka potatisen knappt mjuk i lättsaltat vatten, cirka 15 minuter. Skala och tärna den.

  3. Blötlägg. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i en skål 5 minuter. Finhacka matjessillen och blanda med potatis, lök, crème fraiche, gräddfil, ost, gräslök och dill. Smaksätt med sillspad, salt och peppar.

  4. Krama ur vattnet från gelatinbladen och smält dem i en kopp 10 sekunder i mikron på högsta effekt eller i en kastrull på spisen. Låt svalna en stund.

  5. Blanda lite av sillröran med gelatinet och rör om. Blanda därefter gelatinet med resten av sillröran. Blanda ordentligt.

  6. Häll blandningen över brödbotten, täck med plastfolie och ställ kallt i kylen minst 4 timmar. Lossa kanten på formen och skär tårtan i fyrkantiga bitar. Strö över finhackade rädisor och dekorera med ärtskott.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök