Matjessilltårta

Recept på matjessilltårta. En populär sillrätt som går bra att förbereda.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 225 g kavring

Fyllning

  • 2 gelatinblad
  • 2,5 burkar matjessill - (à 200 g)
  • 1 rödlök - liten
  • 1 msk gräslök - hackad
  • 1 msk dill - hackad
  • 3 dl crème fraiche
  • 125 g färskost - naturell

Garnering

  • 2 msk gräslök - hackad

Gör så här

  1. Smält smöret. Mixa kavring och smör till smulor. Tryck ut smulorna i bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 15 min.

  2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Låt matjessillen rinna av och hacka den. Skala och finhacka löken. Blanda sill, lök och örter.

  3. Mixa crème fraiche och färskost. Värm 1/4 av ostkrämen i en kastrull. Ta upp och smält gelatinbladen i ostblandningen. Rör ner det i resten av krämen.

  4. Blanda ner matjessill, lök och örter i krämen. Häll smeten i formen. Släta till ytan. Ställ tårtan i kylen för att stelna, ca 3 timmar.

  5. Skär terrinen i portionsbitar med en varm kniv. Strö över gräslök.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!