Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Matjessilltårta

Recept på matjessilltårta. En populär sillrätt som går bra att förbereda.

Allt om Mat
Matjessilltårta
Matjessilltårta
Matjessilltårta
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 225 g kavring

Fyllning

  • 2 gelatinblad
  • 2,5 burkar matjessill - (à 200 g)
  • 1 rödlök - liten
  • 1 msk gräslök - hackad
  • 1 msk dill - hackad
  • 3 dl crème fraiche
  • 125 g färskost - naturell

Garnering

  • 2 msk gräslök - hackad

Gör så här

  1. Smält smöret. Mixa kavring och smör till smulor. Tryck ut smulorna i bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 15 min.

  2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Låt matjessillen rinna av och hacka den. Skala och finhacka löken. Blanda sill, lök och örter.

  3. Mixa crème fraiche och färskost. Värm 1/4 av ostkrämen i en kastrull. Ta upp och smält gelatinbladen i ostblandningen. Rör ner det i resten av krämen.

  4. Blanda ner matjessill, lök och örter i krämen. Häll smeten i formen. Släta till ytan. Ställ tårtan i kylen för att stelna, ca 3 timmar.

  5. Skär terrinen i portionsbitar med en varm kniv. Strö över gräslök.

Vad tyckte du om receptet?